16 feb 2011

Oyakodon



Serves 2

chicken 2 small breasts
eggs 3
dashi stock
soy sauce 2 tbsp
mirin 1 tbsp
sake 1 tbsp
brown sugar 1 tbsp
onion 1
chinese cabbage 4 leaves
brown rice

Cut the chicken into small bitesize pieces. Add some dashi stock to a pan and cook about 5 minutes before adding mirin, sake, soy sauce and sugar. Once the soup has been simmering for a few minutes, add the pieces of chicken and cook them until the chicken has cooked through thoroughly. Once the chicken is done, chop the onion and cabbage into thin slices and add them to the pan. Beat your eggs in a bowl, then pour into the pan and let it cook for a few minutes. Try not to let the egg cook too much, a slightly runny texture is the preferred way to serve oyakodon. When the eggs are done, turn off the heat and pour the egg and chicken over a bowl of boiled brown rice.



Versione italiana

Oyakodon



Per 2 persone:

pollo 2 piccoli petti
uova 3
brodo dashi
salsa di soia 2 cucchiai
mirin 1 cucchiaio
sake 1 cucchiaio
zucchero di canna 2 cucchiaio
cipolla 1
cavolo cinese 4 foglie
riso integrale

Tagliare il pollo in piccoli pezzi. Mettere in una pentola del brodo dashi e lasciar cuocere per 5 minuti prima di aggiungere mirin, sake, salsa di soia e zucchero. Dopo che ha bollito x qualche minuto, aggiungere il pollo e quando si è cotto mettere anche la cipolla e il cavolo tagliati. Intanto sbattere le uova in una ciotola, versare nella pentola e lasciar cuocere per qualche minuto. Ma nn farle cuocere troppo, questo piatto deve essere servito leggermente liquido. Quando è pronto versare il tutto nelle ciotoline sopra il riso cotto.

fonte - source: Japancentre

Nessun commento: